Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Telefon  (87) 427 03 36

   sklepwegorzewo.pl

Jak należy gotować ryż?

Stanowi doskonały dodatek do wielu dań z mięsem czy warzywami. Można go również jeść na słodko. Ryż, bo o nim mowa, wykorzystywany jest w kuchni niemal na całym świecie. Jednak w każdym wypadku najważniejsze jest to, aby był odpowiednio ugotowany. Wyjaśniamy, jak krok po kroku ugotować ryż.

 

Sposób na idealnie ugotowany ryż

Zacznijmy od tego, że sypki ryż przed ugotowaniem należy opłukać. To ważna czynność, o której większość osób zapomina. Dzięki temu, że opłucze się go pod bieżącą wodą, można pozbyć się skrobi, która powoduje, że ryż się klei. Kolejną ważną rzeczą, o której trzeba pamiętać, jest to, że muszą być zachowane odpowiednie proporcje przy jego gotowaniu. Na jedną szklankę ryżu, odmierzamy 1,5 szklanki wody. Wodę wlewamy do garnka, następnie dodajemy szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wsypujemy przepłukany ryż. Co jakiś czas mieszamy, aby ryż nie przywierał do garnka. Garnek przykrywamy pokrywką, dzięki czemu ryż wchłonie więcej wody. W ten sposób gotujemy go 12-15 minut. Informacje o tym, jak długo gotować ryż, powinny znajdować się na opakowaniu. W przypadku ryżu długoziarnistego czas będzie dłuższy. Po ugotowaniu najlepiej jest odstawić go na 10 minut. Aby nie wystygł, pozostawiamy go pod przykryciem. Po tym czasie ryż jest gotowy do spożycia!

 

Dlaczego warto włączyć ryż do codziennej diety?

Ryż jest źródłem węglowodanów, białka i błonnika. Zawiera również cenne minerały, takie jak: wapń, cynk, selen, potas, fosfor i magnez. Poza tym jest bogaty w witaminy B, D, K oraz A. Jest polecany osobom, które dbają o linię i chcą zgubić zbędne kilogramy, a także cukrzykom. Dodaje energii, więc do diety włączają go często osoby uprawiające sport. Ma umiarkowany indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu.

Ryż jest składnikiem wielu dań i można go przygotować na wiele sposobów. Co więcej, można z niego robić mąkę ryżową, mleko i płatki. Jak widać, ryż jest smaczny, prosty w przygotowaniu i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Do tego jest niedrogi i łatwo dostępny.