Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Telefon  (87) 427 03 36

   sklepwegorzewo.pl

Jak prawidłowo gotować makaron?

Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego, niż ugotowanie makaronu. Tymczasem zamiast sprężystego tagliatelle, spaghetti, fusili czy penne wychodzi rozgotowana, mało apetyczna konsystencja? Sprawdź w naszym wpisie, jak prawidłowo gotować makarony, aby móc cieszyć się włoskimi daniami.

Nie żałuj wody

Jednym z najczęściej popełnianych błędów podczas gotowania makaronu jest niedostateczna ilość wody, w stosunku do ilości makaronu. Pastę powinno gotować się w dużym garnku, w proporcjach 5:1. Jeśli zatem gotujesz całą pięciuset gramową paczkę makaronu dla całej rodziny, użyj do tego pięciu litrów wody. Na sto gramów pasty przypadać powinien litr wody. Jeśli przyrządzasz spaghetti wybierz wysoki, cylindryczny garnek. Pamiętaj, że duża ilości wody nie tylko poprawia smak makaronu, lecz również pozwoli mu się właściwie ugotować i przybrać odpowiednią konsystencję.

Kiedy dodać sól i jak gotować makaron?

Postaw wodę na mocnym ogniu i posól ją dopiero wtedy, gdy zacznie się gotować. Jedna płaska łyżeczka powinna przypadać na jeden litr wody. Sól nie tylko zapewni równomiernie gotowanie, lecz również zagwarantuje doskonały smak makaronu. Makaron wrzuć do wody dopiero wtedy, kiedy sól się rozpuści, pilnując, by makaron był cały zanurzony w wodzie. Na początku makaron należy mieszać intensywnie, aby się nie skleił, potem od czasu do czasu. Dodaj kapkę oleju, aby mieć dodatkową pewność, że pasta się nie sklei.

Al dente, czyli jak?

Włosi nie wyobrażają sobie innej konsystencji makaronu niż al dente, czyli sprężystego i nieco twardego. Aby ją uzyskać należy gotować makaron dwie minuty krócej niż jest to napisane na opakowaniu. Przeciętny czas gotowania makronu wynosić powinien od pięciu do dziesięciu minut, większy czas gotowania grozi jego rozgotowaniem. Warto wspomnieć, że makaron al dente jest nie tylko dużo bardziej smaczny, lecz również mniej kaloryczny. Pamiętaj, aby nigdy nie przelewać świeżo ugotowanego makaronu zimną wodą! Przelewanie pozbawia makaronu cennych substancji odżywczych, soli oraz skrobi.